

Eighth English Language Teaching Conference

LEARNER ENGAGEMENT

Saturday, 2nd November 2019 8:30 AM – 4:15 PM Crowne Plaza Hotel, Manama, Bahrain



Exhibitors:

British Council, Cambridge University Press, CrediMax, Educational Design and Development, Express Publishing, Macmillan, Tamkeen and University of Bahrain

CONFERENCE PROGRAMME

Time:	Activity & Location:											
7:45-8:30 45mins	Registration											
	Opening Ceremony											
8:30-8:45 15mins	Speakers: H.E. Mr. Roderick Drummond, British Ambassador to Bahrain											
	Hall D											
	Opening Plenary											
8:50-9:35 45mins	1111010 1110110 1110111											
	Hall D											
9:40-9:50 10mins	Coffee Break Ground floor and Mezzanine floor											
		Helen Chapman	Alaa Al-Najjar	Thara Mathai	Peter Lucantoni	Zahra Zuhair	Mohammed Al Mohamady					
9:55- 10:45 50mins	Breakout Session 1	Engaging Teenagers: Voice & purpose	Growth Mindset: Changing our ways of teaching	Metalinguistic Corrective Feedback as a Written Feedback Strategy for Writing	Academic Writing: The challenges and solutions	Pens and Paper	More Learner Engagement with Digital Tools					
		(S) Hall A	(A) Hall B	(I/S/T) Boardroom 1	(A) Boardroom 2	(P/I/S) Boardroom 3	(I/S/T) Meeting Room 6					
		Olga Chernyshova	Dr. Mohamed Abbas Ali	Jabria Al Mukhaini & Lamia Al Sinani	Scott Thornbury	Kashmir Singh Sajwan	Dalal Ahmed					
10:50- 11:40 50mins	Breakout Session 2	Making Lessons More Interactive & Engaging Through the SAMR Model	Creating a Dynamic Learning Environment	Building Community & Relationships in Language Classes	Is there a grammar of speech?	Using SQRRR to Help Learners Read Critically	Play-based Learning in Education: Methods & Strategies					
		(A) Hall A	(S/T) Hall B	(P/I) Boardroom 1	(A) Boardroom 2	(A) Boardroom 3	(S) Meeting Room 6					

11:40- 12:30 50mins	Lunch & Prayer Break Prayer Rooms: Meeting Rooms 4&5 / Lunch: Hall C										
12:35- 13:20 45mins	Plenary Session Student Empowerment: Sharing the driver's seat Dr Paula Rebolledo Hall D										
		Andrew Skinner	Denise Krebs	Dr. Neesha Malik	Biljana Davceva	Ali Al Riyami	Luke Meinen				
13:25- 14:15 50mins	Breakout Session 3	Inclusion: Learners with disparities in their written & spoken skills	Thinking Literacy	Jigsaw Classroom: A guaranteed learner engagement strategy	Stand Up, Speak & Shine	Flexible ESL Speaking Activities	Building Creative Muscle				
		(A) Hall A	(P) Hall B	(A) Boardroom 1	(T) Boardroom 2	(I/S/T) Boardroom 3	(A) Meeting Room 6				
14:20- 14:30 10mins	Coffee Break Ground floor and Mezzanine floor										
14:35- 15:25 50mins	Breakout Session 4	Mohamed Majed Functions of Some Games in Selfdirected Language Learning	Raqiya Aamir Al Salehi Reading Circles	Ahmed Ra'ef Teach with Digital: Empower EFL learners speaking skills	Dr. Paula Rebolledo A practical introduction to Assessment for Learning	Greenal Burboz Scaffolding Productive Skills Through Newspapers	Lamiaa El Sheikh Play-based Learning in the Context of Primary Mainstream Education				
		(T) Hall A	(S/T) Hall B	(I/S/T) Boardroom 1	(A) Boardroom 2	(I/S/T) Boardroom 2	(P/I) Meeting Room 6				
15:30-	Closing Plenary										
16:15 45mins	English as a Medium of Instruction in Middle East contexts Peter Lucantoni Hall D										
Certificate Collection & Feedback											

Session target audience: Primary (P), Intermediate (I), Secondary (S), Tertiary (T) & All levels (A)

Platinum Sponsor



Gold Sponsor



Silver Sponsor





